با کاملترین برنامه دیسکهای خود را رایت کنید
دنیا را به آتش بکشید
برنامههای زیادی برای رایت کردن اطلاعات روی دیسکها یا همان لوحهای فشرده وجود دارد ولی اخیرا برنامهای را پیدا کردهام که نه تنها رایگان است، بلکه قابلیتهای بسیاری دارد و در عین حال 5 مگابایت حجم دارد. این برنامه ImgBurn نام دارد.
برنامههای رایت بین کاربران ایرانی جزو نرمافزارهای محبوب محسوب میشوند. دلایل زیادی میتوان برای آن تصور کرد اما مهمترین آن علاقه ایرانی در جمع کردن و کلکسیونسازی فایلها است. کلکسیونهایی از آهنگها، فیلمها، کلیپها و... . حداقل خود من و اطرافیان من اینطوری هستند!
معروفترین برنامههایی هم که در بین کاربران ایرانی رایج است، Nero و بعد از Alcohol 120% هستند. درست است که این برنامهها در بین نرمافزارهای رایت دیسک جزو بهترینها هستند و برای مثال ناسا، ادوبی، سامسونگ، برادران وارنر و... از Alcohol استفاده میکنند؛ اما آیا میدانید که Nero در حدود 100 دلار و Alcohol نیز 50 یورو قیمت دارند و ما آنها را به صورت کرک شده استفاده میکنیم؟ چرا نباید به سراغ نرمافزارهای رایگان برویم؟ حتما الان میگویید که نرمافزارهای تجاری امکانات بهتر و بیشتری دارند. این موضوع در بیشتر موارد صدق میکند اما نه همه موارد. ImgBurn نیز جزو این استثناءها است. این نرمافزار امکانات کاملی را در اختیارتان میگذارد و در عین حال بسیار سبک است.
دریافت و نصب
نرمافزار را از لینک انتهایی مقاله میتوانید دریافت کنید. آخرین نسخه نرمافزار نام برده 2.5.5.0 که در حدود یک ماه پیش منتشر شده است. با وارد شدن به سایت، روی لینک بخش Download کلیک کنید. در آن صفحه چند لینک به سایتهای معتبر دانلود وجود دارد که شما میتوانید برنامه را از طریق سرور هریک از آن سایتها دریافت کنید.
در قسمت پایینتر یک جدول وجود دارد که نام چند زبان درآن نمایان است. این قسمت مربوط به دریافت فایل زبان است که کاربر بر اساس زبان خود برنامه را سفارشیسازی میکند. متاسفانه هنوز زبان فارسی در این لیست قرار نگرفته است. شاید بهزودی یک داوطلب این فایل زبان فارسی را توسعه دهد و به تیم توسعه ImgBurn ارسال کند.
بعد از اتمام دریافت که بر اساس حجم کم برنامه، زمان زیادی طول نمی کشد، فایل نصاب را اجرا کنید. مراحل نصب نیاز به توضیح خاصی ندارد و فقط در یکی از مراحل فایل نصاب میخواهد نوار ابزار (Toolbar) موتور جستجوگر Ask را روی سیستم و مرورگر شما نصب کند.
به راحتی و با برداشتن تیک گزینه مربوطه، دیگر این نوار ابزار نصب نمیشود. توصیه میکنم که این نوار ابزار را نصب نکنید؛ زیرا بیشتر کاربران ایرانی از موتور جستجوگر Ask استفاده نمیکنند و نصب آن باعث شلوغی مرورگر نیز میشود.
شروع به کار
هنگامیکه این برنامه را اجرا میکنید، با پنجرهای مواجه میشوید:
همانطور که میبینید، برنامه ذکر شده ظاهری ساده دارد. در پایین این پنجره، پنجرهای دیگر با نام ImgBurn Log وجود دارد که برای نمایش Log یا به طور کلی نمایش گزارش کارکرد ImgBurn کاربرد دارد.
برای نمونه اگر در هنگام رایت دیسک و خواندن اطلاعات مشکلی رخ دهد، در این پنجره گزارش آن با یک علامت اخطار قرمز رنگ نشان داده میشود تا کاربر کاملا در جریان باشد.
6 ابزار کلی در این برنامه وجود دارد که از همان پنجره اصلی برنامه قابل دسترس است. این 6 ابزار به شرح زیر هستند:
Write Image File to Disk: با این ابزار میتوان فایلهای تصویر (Image) که توسط این برنامه پشتیبانی میشود را روی دیسک رایت کنید.
Create Image File to Disk: این گزینه در مقابل ابزار قبلی قرار دارد. به وسیله آن قادر هستید که از دیسکها یک فایل تصویر تهیه کنید.
Verify Disk: این ابزار تکمیل کننده دو مورد قبل است و با استفاده از آن میتوان یک فایل تصویر را با خود دیسک اصلی مقایسه کرد و از سالم بودن فایل مطمئن شد.
Write Files/Folders to Disk: در این ابزار فایلها و پوشهها را به لیست رایت اضافه (Add) کنید تا در دیسک مورد نظر شما رایت شود.
Create Image from Files/Folders: به جای اینکه مستقیما فایلها را در داخل دیسک رایت کنید، با این ابزار یک فایل تصویر از فایلها تهیه و سپس آن فایل را رایت کنید.
Discovery: این ابزار درایو شما که همان دیویدی رایتر یا موارد مشابه است را از نظر سالم بودن تست کرده و نتیجه را نشان میدهد. برای استفاده از آن باید یک دیسک خالی را در درایو قرار دهید.
ساخت دیسک قابل بوت
یکی از قابلیتهای ImgBurn امکان ساخت دیسکهای قابل بوت (Bootable) است. به دلیل جذاب بودن این قابلیت تصمیم گرفتم برای یک نمونه کارکرد این برنامه نحوه ساخت دیسک قابل بوت ویندوز 7 را توضیح دهم.
مواد لازم فقط سه تا چیز است:
1-یک درایو رایتر
2- برنامه ImgBurn
3- یک دیسک غیر قابل بوت ویندوز 7
دیسک را در درایو قرار دهید و تمام فایلهای آن را داخل یک پوشه داخل هارددیسک کپی کنید. حالا برنامه imgBurn را باز کنید و دکمه Write files/folders to disc را کلیک کنید. اکنون صفحه جدیدی را مشاهده میکنید و کاری که باید انجام دهید این است که یک دیسک خام را در داخل درایو رایتر قرار دهید. بعد از چند لحظه در نوار پایینی پنجره پیغام Ready نمایش داده میشود.
حالا در قسمت Source همان پوشهای را که فایلها در آن کپی شدهاند را در لیست رایت برنامه اضافه (Add) کنید. سپس به سربرگ Advanced و Bootable Disc بروید. گزینه Make Image Bootable را فعال کرده و مقدار Emulation Type را None (Custom) تعیین کنید.
حالا روی دکمه روبهرو قسمت Boot Image کلیک کنید و فایل etfsboot.com که در زیر پوشه boot قرار دارد را انتخاب کنید. برای نمونه اگر پوشهای که ایجاد کرده بودید در آدرس زیر بود:
D:\WIN7_INSTALL\
فایل etfsboot.com در آدرس زیر قرار دارد:
D:\WIN7_INSTALL\boot\etfsboot.com
برای فیلد Developer ID مقدار Microsoft Corporation، برای Load Segment مقدار 0C70 و مقدار 4 را برای Sectors To Load اختصاص دهید.
منوی بازشونده Extract Boot Image را باز کنید و درایو C را برای آن تعریف کنید.
و در نهایت روی دکمه Build که در پایین سمت چپ قرار دارد کلیک کنید تا دیسک قابل بوت ویندوز 7 رایت شود.
بر اساس اینکه شما فایلها یا خود پوشه را در لیست اضافه کردهاید، ممکن است ظاهر شود . اگر این چنین پیغامی را دیدید، دکمه Yes را کلیک کنید.
اگر در مراحل قبل نامی برای این دیسک انتخاب نکرده، پنجرهای دیگر باز میشود که نام مناسب دیسک را باید در آن وارد کنید و در انتها پنجره اطلاعات نهایی باز شده و اطلاعات کلی دیسک را به شما نشان میدهد. در این قسمت، OK را کلیک کنید.
قسمت نهایی کار شروع شد و میزان پیشرفت رایت دیسک را خواهید دید.
3 نوار نمایان هستند. نوار اول میزان پیشرفت رایت دیسک را نشان میدهد. مثلا 23 درصد از کل رایت انجام شده است. نوار دوم و سوم مربوط به میزان حافظه میانی یا همان Buffer است. برای آشنایی با حافظه میانی میتوانم این توضیح را بدهم که برای اینکه در هنگام رایت اطلاعات برای نوشتن شدن روی دیسک آماده باشند و خللی در آن ایجاد نشود، بخش کوچکی از اطلاعات ابتدا در این حافظه، موقتا ذخیره شده و به محض نوشته شدن روی دیسک، حذف میشوند و اطلاعات بعدی در آن قرار میگیرند. اگر در آماده بودن اطلاعات خللی ایجاد شود، به احتمال بسیار زیاد دیسک در حال رایت، خواهد سوخت. حالا دو نوع حافظه میانی در اختیار است: 1- حافظه میانی نرمافزاری(Buffer) 2- حافظه میانی سختافزاری(Device Buffer). در هنگام رایت دیسک، هرچه قدر درصد نوار مربوطه به 100 درصد بیشتر باشد، به این معنی است که اطلاعات بیشتری برای نوشته شدن آماده است و میتوان از آن بابت آسوده خاطر بود. برای نمونه اگر در هنگام رایت با یک همزمان با یک برنامه سنگین کار کنید، اطلاعات کمی روی حافظه میانی ذخیره شده، درصد مربوط به آن پایین میآید و در نهایت دیسک شما میسوزد.
در بالا سمت راست همان پنجره، 5 گزینه دیگر وجود دارد که شما میتوانید هر کدام را که خواستید فعال یا غیر فعال کنید. این گزینهها به شرح زیر هستند:
Eject Tray: در صورت فعال بودن این گزینه، بعد از اتمام رایت دیسک، دیسک از درایو خارج میشود.
Verify: با فعال بودن این گزینه ImgBurn بعد از اتمام رایت، دیسک را از نظر درست نوشته شدن اطلاعات بررسی می کنند.
Delete Image: اگر رایت دیسک از روی یک فایل تصویر (Image) صورت گرفته باشد، شما میتوانید این گزینه را فعال کنید تا بعد از اتمام رایت، خود برنامه به صورت خودکار فایل تصویر را پاک کند.
Close Program: همانطور که از نام این گزینه پیدا است، با قعال بودن آن، برنامه بسته خواهد شد.
Shutdown Computer: شبیه گزینه قبلی است ولی به جای اینکه برنامه بسته شود، بعد از اتمام مراحل رایت کل سیستم شما را خاموش میکند. البته این گزینه را میتوانید سفارشی کنید. مثلا به جای Shutdown کامل، Log off شود. یا حتی حالات Restart٬ Hibernate یا Standby و... برای آن تعریف کنید. کافی است که از منوی Tools گزینه Settings را کلیک کنید. پنجره باز شده مربوط به تنظیمات این برنامه است. در همان سربرگ General گزینهای با نام Shutdown Action را خواهید دید که حالت پیشفرض Shutdown بوده و تمام حالاتی که بالاتر گفتم برای آن وجود دارد. بر حسب نیاز خود، یکی از آنها را انتخاب کنید.
تفکر مثبت
حجم کم و در عین حال امکانات بالای این نرمافزار مهمترین ویژگی مثبت این نرمافزار محسوب میشود. برای نمونه امکان ساخت دیسک بوت (Bootable Disk) به راحتی در این نرمافزار قابل دسترس است و میتوانید تنظیمات مربوط را انجام دهید.
تفکر منفی
شاید یکی از مهمترین دلایلی که باعث شده این برنامه خیلی محبوب نشود، رابط کاربری و گرافیکی آن باشد. توسعهدهندگان ImgBurn در اینباره تلاش کمی انجام دادهاند. برای کسانی که اوبین بار از این برنامه استفاده میکنند، بدون شک دچار سردرگرمی میشوند؛ این رویه تا مدتی ادامه خواهد داشت، تا کاربر با قسمتهای مختلف آن آشنا شود.
مشابه
برنامه رایت دیسک بسیاری وجود دارد که شما با چند مورد از آنها هستید که اکثرا تجاری بوده و برای استفاده از آنها باید هزینه پرداخت کنید. CDBurnerXP٬ StarBurn٬ Totally Free Burner٬ BurnAware Free از جمله نرمافزارهای رایت دیسک رایگان که در برخی موارد از ImgBurn نیز یک سر و گردن بالاتر هستند. برای نمونه رابط کاربری بهتری دارند.
لینک
برنامه ImgBurn را میتوانید از سایت رسمی این برنامه و با حجم 5.25 مگابایت دریافت کنید:
imgburn.com
اگر مایل هستید که اطلاعات تکمیلی درباره این نرمافزار بخوانید، باید به انجمن این سایت که در آدرس قابل دسترس است مراجعه کنید:
forum.imgburn.com
مهرداد خدّامی
asreertebat.com
.